Време е за плаж

Резово

Село Резово е най-отдалеченото южно селище по Българското Черноморие. Намира се на устието на Резовска река, около 100 км от град Бургас и на 12 км южно от курорта Синеморец. Река Резовска маркира естествена граница на България с Турция. Въпреки че Резово е малко село (около 100 жители), то има малък, но хубав плаж.

Плажовете край Резово

Плаж Силистар

Силистар е защитена местност (ЗМ) с къмпинг 4.5 км от село Резово, Община Царево, Бургаска област. Обявена е за защитена територия през 1992 г. от Министерството на околната среда на България. Попада на територията на природен парк "Странджа", а така също и в едноименните защитени зони "Странджа" за опазване на дивите птици и природните местообитания. Защитена зона "Странджа", включваща и ЗМ "Силистар" е част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. През 1998 г. за ЗМ "Силистар" (а също и за ЗМ "Устие на р. Велека") има утвърден план за управление. Съгласно закона за защитените територии ЗМ "Силистар" се охранява, управлява и контролира от служителите на държавно горско стопанство и общинската администрация в Царево, под прекия контрол на дирекцията на природен парк "Странджа". Общ контрол върху спазване задълженията на изброените институции в защитената територия би следвало да се осъществява от регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

Плаж Силистар

Плаж Листи

Плаж Липите

Плаж Липите
Плаж Липите се намира между село резово и село Синеморец. Плажът се намира в красив, малък залив, запазил красотата и дивото в себе си. Заобиколен е от красиви хълмове и гора, което го прави много привлекателно място. Пътят, който води до там е доста лош, затова е препоръчително да се ходи пеша. Най-краткият път от плаж Бутамята минава по пътека през десният скалист бряг, който се стига до невероятно красива гледка - малък залив с плаж. Плажът е доста изолиран, което го прави осамотен и спокоен. Името на плажа идва от факта, че преди години районът е бил залесен с много липи, които в последствие са били отсечени и заменени с други дървета. Днес също може да се види някое останало дърво липа. Плажът е малък и слабо посещаван, поради отдалечеността му. Пясъкът е много чист, с леко златист цвят. Морската вода е много чиста, кристална и плитка, което го прави подходящо място за семейства с деца. Разположението на плажа е много благоприатно и затова няма много ветрове и големи вълнения. Плаж Липите не се отдава на концесия и поради тази причина няма спасители, шезлонги и чадъри. Също така няма заведения, най-близкото е на съседния плаж Бутамята.

Плаж Листи
Името на плаж Листи произлиза от гръцката дума ληστής, която на български означава „пират, разбойник“. Малък и закътан, плажът сякаш се е сгушил в заливчето, а скалите наоколо стоят на вечна стража в очакване на преследвачите. Смята се, че в този район е било едно от множеството свърталища на пирати. Този и още няколко плажа са едни от малкото останали девствени кътчета по Южното черноморие. За да остане такъв не забравяйте да събирате отпадъците, които евентуално ще оставите след себе си, защото тук никой няма да дойде и да ги изчисти.

Заведения за хранене в Резово

В Резово има три заведения за хранене. В едното заведение готвят много вкусно и всичко става бързо. Приготвят най-вкусната рибена чорба, която някога сте опитвали.

Ресторант "Морска градина"

Hotel1

Ресторант "Панорама"

Hotel

Даляна на чичо Васко. Френдклубът

Hotel

Екопътеки край Резово

Пешеходен маршрут № 1

Package

с. Резово – покрай морския бряг – до залив „Кастрич” .
Сравнително лек маршрут за внимателни, добре подготвени туристи – следва извивките на морския бряг над малки скалисти заливчета. Неподходящ за деца.
Продължителност: 3 часа.

Пешеходен маршрут № 2

Package

с. Резово – през гората – до залив „Кастрич” .
Лек маршрут през пъстри поляни с плавни спускания. Възможност за панорамни снимки към необятната морска шир.Подходящ за малки и големи.
Продължителност: 4 часа

Пешеходен маршрут № 3

Package

с. Резово – Селскaта чешма – м. Згуриите.
Сравнително лек маршрут – през пъстри поляни, дъбови и букови гори със странджанската зеленика. В м. Згуриите се намира най-голямото находище на Балканите на древни шлаки. Тяхното количеството се изчислява на няколко хиляди тона. Находището свидетелства за огромна за времето си металургична дейност, свързана с най-древната цивилизация на Европа, тази по крайбрежието на Черно море.
Продължителност: 4 часа